Starta eget


Nu har jag skrivit ihop lite av det viktigaste att tänka på om man vill starta en butik.


 

Varning för långt inlägg! : )


 

Till att börja med måste man självklart ha en idé som man känner är unik eller som hade kunnat komplettera vad som redan finns ute på marknaden. Det är nästan aldrig bra att starta upp något som redan finns (om det inte är jätte stor efterfrågan på just de märkena eller den stilen). Fundera ut vad som fattas i den staden du bor i, och sen får man nästan göra någon sorts research för att se vad folk saknar.


 

Steg två är finansieringen. Det krävs en del pengar för att starta upp något helt nytt. Inte bara pengarna som går åt till exempel köp av lokal, renovering, inköp av kläder osv. Utan man måste även tänka långsiktigt. Göra en budget på vad du ska klara dig på OM du inte skulle sälja tillräckligt under första året. Det vill säga inte kunna ta ut någon lön. Sen måste du hela tiden ha i baktanke till hyra för ett år, alla inköp du gör under året och alla små utgifter som försäkringar, el, påsar, kvittorullar osv.

 


- Det finns hjälp att få om man inte har till hela finansieringen. Bland annat hos banken, men då måste du oftast ha haft fast anställning minst 1eller 3 år om du ska ta privat lån. Företagslån är ännu svårare att få på banken, då måste man nästan ha en bra kontakt sedan innan.

Annars finns tex ALMI som hjälper unga företagare att starta eget. De har högre ränta men dem riskerar mer än vad bankerna gör, så därför är det lättare att få lån genom dem.

Men det bästa är såklart om man har det själv, då kan man till exempel använda lite av sitt eget kapital och sen låna resten.

 


- Arbetsförmedlingen har även starta eget bidrag om man är över 25!

 


- Sen kommer man till det roliga! Spana efter en passande lokal, leta efter märken som kan fungera och som man känner att man kan sälja där man bor. Det kan ta väldigt lång tid innan man känner att allt blir rätt. Det kanske tar flera år innan en bra lokal på bra läge dyker upp. Man måste ha lite tålamod..

 


- Kläder köper man in antingen genom olika mässor som man kan åka på runt om i världen eller så bestämmer man möte med ett märke som kommer antingen till dig eller så får du ta dig till deras showroom. Det är så olika från märke till märke. Men de flesta stora märkena finns ju på mässan! Så nu i januari, februari och mars ska vi på tre olika mässor. I januari på Bread & Butter i Berlin, i februari Bella Center i Köpenhamn och i mars MICAM mässan i Milano. Då köper vi in för höst/vinter 2012. Jag tycker det är kul att det finns lite blandat i en liten butik. Då blir det mer unikt för kunden!

 


- Det finns även det alternativet som jag har gjort. Ta över en befintlig butik som redan har sin kundkrets, sina märken och sin nisch. Känner du att det finns några butiker i stan som du hade velat driva så är det aldrig fel att skicka iväg ett mail eller gå till butiken och berätta att man är intresserad om dem någon gång funderar på att sälja.

Jag hade turen att jobba som anställd här innan jag tog över, vilket är det bästa eftersom då kan man se med egna ögon att det fungerar.


 

Sen måste man tänka på att i många tillfällen är det svårare än vad man tror och inte alltid en dans på rosor. Du har ofta konkurrenter, du måste hela tiden ha något nytt för de återkommande kunderna annars tröttnar dem, du har hela tiden fakturor, moms, skatt osv att hålla reda på. Du måste även veta att butiken ska vara öppen varje dag.. Varje dag måste dörrarna öppnas en viss tid och sen ha öppet fram till stängning. Så för att kunna vara ledig måste du ha så pass bra omsättning så att det även täcker en lön för någon anställd med sociala avgifter och skatt.


 

Men är det en dröm så är det. För mig överväger allt det roliga med att ha en egen butik. Jag får syssla med det jag brinner för, jag har alltid tillgång till kläder, jag kan köpa in precis det jag tycker om, jag kan välja att vara ledig ibland, all kundkontakt och all respons man får från kunderna. Det är helt enkelt världens bästa jobb! Jag sa flera gånger när jag var lite yngre att jag någonting i framtiden skulle ha en butik. Vill man bara något tillräckligt mycket och ser det framför sig så  tror jag att man kan göra precis vad man vill!

 


 

Undrar ni något mer så är det bara till att fråga


MICAM i milano som är en sko mässa.


Kommentarer
Postat av: Rebecka

Tack så jättemycket för detta informerande inlägg har suttit länge och väntat på detta inlägget!



Jag går själv och drömmer om att öppna en egen butik, och någon gång i framtiden så ska jag ha skaffat mig en så pass bra budget att drömmen kan bli verklighet!



Nu vet jag lite mer vad jag har att tänka på och måste fundera över!



Tack så mycket, som sagt!

<3

2011-12-08 @ 01:22:47
URL: http://yesterdayslie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0